schrijf heldere teksten

Hoe WoordenlijstBeheer je helpt Klinkende Taal op maat te maken

“Klinkende Taal markeert onderdelen van je tekst”, vertelt directeur van Klinkende Taal Martijn Jacobs. “Klinkende Taal geeft bijvoorbeeld aan wanneer je een (te) lange zin gebruikt. Of wanneer je zin ingewikkeld is. En … dan gaat het alleen nog maar over de zinnen. Klinkende Taal analyseert aan de achterkant je tekst op tientallen tekstkenmerken.”

 

Martijn vervolgt: “Zo kijkt Klinkende Taal ook naar je woordgebruik. Gebruik je moeilijke woorden in je tekst? Of lange woorden? Of gebruik je veel vaktermen? Klinkende Taal streept ze aan en geeft tips voor verbeteringen.

 

Hierbij gaat Klinkende Taal uit van een enorme standaard woordenlijst. Klinkende Taal toetst je tekst aan de woorden in deze woordenlijst en besluit om een woord in je tekst wel of niet te markeren als moeilijk. Het kan dan voorkomen dat je je afvraagt waarom Klinkende Taal
een woord onderstreept. Je weet namelijk dat je lezers dat woord wel degelijk kennen. Het is in jouw ogen dan misschien ook onterecht (en onnodig) dat Klinkende Taal het woord in je tekst aanstreept.

 

Ik illustreer dat aan de hand van een voorbeeld:

 

Je schrijft een tekst en je gebruikt het woord ‘akte’. Dan streept Klinkende Taal dit aan als een moeilijk woord. In de algemene woordenlijst staat ‘akte’ namelijk als een moeilijk woord. Maar … je werkt op een notariskantoor en je lezers zijn alleen juristen. Dan is het vervelend
als Klinkende Taal elke keer het woord ‘akte’ aanstreept als je het gebruikt.

 

Om dat te voorkomen, kent Klinkende Taal de module WoordenlijstBeheer. Woorden zijn namelijk niet voor iedereen even ingewikkeld of onbekend. Als de lezers van de teksten van je organisatie bekend zijn met bepaalde vaktaal, is het vervelend als Klinkende Taal die
vaktermen iedere keer onderstreept. Hetzelfde geldt voor je bedrijfsnaam, productnamen en andere organisatiebekende termen.

 

Dit probleem kun je met WoordenlijstBeheer voorkomen. Je beheert hiermee namelijk de woordenlijst van je organisatie. Je kunt zelf woorden toevoegen die voor je lezers bekend zijn of juist woorden kenmerken als moeilijk. Op die manier maak je Klinkende Taal op maat
voor  je organisatie”, sluit Martijn Jacobs af.

 

WoordenlijstBeheer leveren we gratis bij Klinkende Taal als je minimaal 50 licenties afneemt.